fbpx skip to Main Content

Peergroup speelt Slachtvisite in De Molkfabryk

Peergroup presenteert: Slachtvisite, een theatrale oriëntatie op onze voedselkringloop

‘Van zaadje tot karbonaadje’, het varken als ultiem kringloopdier

BURGUM – De Molkfabryk is vanaf 29 oktober de speellocatie voor het theaterstuk Slachtvisite van Peergroup. De centrifugehal fungeert als toverbal, waarbij de betegelde wanden worden gebruikt om met 360 graden grafische projecties en filmbeelden het verhaal van onze voedselindustrie te schetsen. Rode draad: de kringloop van een varken. In het midden van de ruimte beent een slager een varken uit. Voorafgaand aan de voorstelling wordt er samen gegeten, waarbij àlles van het varken, van kop tot staart, wordt geserveerd.

Slachtvisite is een idee van artistiek directeur van Peergroup Dirk Bruinsma. De voorstelling vertaalt de werkwijze van Peergroup, waarbij het onderzoek centraal staat. De voorstelling is het resultaat van maandenlang bevragen van experts en (ervarings)-deskundigen. Samen met schrijver Rik van den Bos bezocht Bruinsma varkenshouders, boeren, slachthuizen en ambachtelijke slagers. 10 van deze slagers wist hij te bewegen hun medewerking aan de voorstelling te verlenen. Zij stelden ook het menu voor het diner samen en leveren de verschillende gangen, er kan ook worden gekozen voor een vegetarisch menu.

“Slachtvisite is nadrukkelijk niet een oproep om te stoppen met het eten van vlees”, aldus Bruinsma. “Wij zijn geen theatergroep van het opgeheven vingertje, maar willen met deze voorstelling de nu onoverzichtelijke en niet-transparante voedselkringloop inzichtelijk maken.” Niet dat de lat laag wordt gelegd; idealen en ambities worden wel degelijk luidkeels uitgesproken, schrijver Van den Bos spreekt zelfs over een te ontketenen voedselrevolutie. “Waarom niet?” vraagt Bruinsma. “Ik denk dat het voor iedereen duidelijk is dat het zo niet verder kan. Maar je verdiepen in de herkomst en de samenstelling van het voedsel dat je in de schappen van een supermarkt vindt, is nogal een opgave geworden. In Slachtvisite doen wij dit voor ons publiek. We creëren zo ruimte om over ons voedsel en de wereld die achter ons vlees schuilgaat in gesprek te gaan. Zodat ze op zijn minst kunnen overwegen om deel uit gaan maken van een kleine, lokale duurzame voedselkringloop. Weet wat je eet, dat idee.”

Naast schrijver Rik van den Bos werkt actrice Gonca Karasu (Celblok H, Flikken Maastricht, Toneelgroep Oostpool) mee aan de voorstelling in de rol van Myrthe, die het publiek aan de hand meeneemt door de huidige voedselindustrie. De animaties en filmbeelden zijn van Oostblok Media, de vormgeving is van Jonathan Kok Wai Ho, de muziek van Douwe Dijkstra en de regie van Dirk Bruinsma. De Friese slagers die meewerken aan de voorstelling zijn: Horst Arzig en Jitta de Haan, slagers in Damwoude, Johannes Hoekstra (Leeuwarden), Jouke Klijn (Burgum), Libbe Dijkstra, Klaas Theo Smit, Eelkje Vlaanderen (Ternaard), Josja Haagsma (Audega), Gerk Biesma
(Opeinde), Sjouke Bouma (Sint Nicolaasga) en eigenaar van BBQ Burning Baarch uit Burgum: Folkert Beetstra.

Slachtvisite speelt van 29 oktober tot 28 november in de Molkfabryk in Burgum (Fr.). De kaartverkoop start 22 september via peergroup.nl

Over Peergroup
Peergroup maakt vanuit haar vestigingsplaats in Donderen (Dr.) al ruim 20 jaar gewaardeerd locatietheater vanuit herkenbare onderwerpen die diepgeworteld liggen in het Nederlandse landschap. De makers en spelers van het gezelschap verbinden zich intens met de inhoud en de mensen die daar direct bij betrokken zijn. Dit levert voorstellingen op met een grote impact op deelnemers en publiek. Dichtbij en diepgravend. Eerder dit jaar maakte Peergroup Mestmoeders, en de voorstelling De Bom over kernwapens in Drenthe.

 

 

Fotografie: Marleen Annema

Back To Top